jump to navigation

Η Βέροια και … (η ασθενής ψυχολογικά) μεγαλύτερη ομάδα της Αθήνας! 17/12/2012

Posted by Nick Papadodimas in Olympiakos FC.
Tags: , ,
trackback

Οι λόγοι που η μεγαλύτερη ομάδα της Αθήνας ‘υπερέβαλλε’ εαυτόν και ‘υποχρέωσε’ τον Ολυμπιακό σε ισοπαλία (2-2) πριν από μερικές ημέρες είναι ακριβώς οι ίδιοι λόγοι που έχασε από τη Βέροια 3-0 αλλά από διαφορετική οπτική γωνία.

Οι ομάδες που αντιμετωπίζουν την κυρίαρχη ομάδα (π.χ. τον Ολυμπιακό, τη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας)) αρκετές ημέρες πριν από το παιχνίδι ευρίσκονται σε κατάσταση αγωνιστικής ευφορίας. Οι λόγοι είναι κυρίως ψυχολογικοί και γνωστοί στους διοικούντες αλλά και στους προπονητές. Μόνο και μόνο η σκέψη ότι στατιστικά υπάρχουν πιθανότητες, ισχνές βέβαια αλλά υπαρκτές, να νικήσει μια μεσαία ή κατώτερη ομάδα τον Ολυμπιακό, για παράδειγμα, δημιουργεί στους παίχτες αλλά και στους οπαδούς μια απίστευτη κατάσταση προσμονής για νίκη. (Θυμάστε τον Άρη και τον ΠΑΟΚ;) Αυτή η προσμονή δε βασίζεται συνήθως σε χειροπιαστά στοιχεία δηλαδή ικανοποιητική βαθμολογικά θέση, καλύτερους παίχτες σε ατομικό επίπεδο ή καλύτερα οργανωμένο και συντονισμένο σχήμα. Βασίζεται σε ψυχολογικούς λόγους δηλαδή στην αναμενόμενη υπέρτατη ευτυχία και ικανοποίηση που νοιώθει κάποιος όταν νικά κάποιον σπουδαιότερο ή ανίκητο (π.χ. Ολυμπιακό).

Winner

Olympiakos FC: The Psychology of the Winner

Μερικές φορές βέβαια αυτά όλα συνυπάρχουν και με τα πριμ (επιπλέον οικονομικές παροχές). Οι παίχτες της Αθηναϊκής ομάδας νοιώθοντας όλα αυτά αντιμετώπισαν ένα κυρίαρχο Ολυμπιακό, ίσως λίγο αλαζόνα, και πήραν την ισοπαλία! Τώρα γιατί έχασαν από τη Βέροια; Έχασαν για τους ίδιους λόγους! Οι οποίοι ναι μεν δίνουν ώθηση και θάρρος, και μερικές φορές θράσος, αλλά μετά από λίγο όταν αρχίζει να υποχωρεί η τονωτική και εμψυχωτική δόση της σωτήριας νίκης ή ισοπαλίας, οι παίχτες και γενικά η ομάδα και οι φίλαθλοι επανέρχονται άδοξα στη ζοφερή πραγματικότητα. Και πια είναι αυτή; Είναι η χαμηλή βαθμολογικά θέση , οι παίχτες χωρίς κίνητρα, οι φίλαθλοι και οπαδοί που γνωρίζουν την αλήθεια γιο την ομάδα τους αλλά αδυνατούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Βρέθηκε λοιπόν η Αθηναϊκή ομάδα στην κρύα Βέροια, σκυμμένη από το βαρύ φορτίο της χαμηλής βαθμολογικής θέσης, των ασυντόνιστων παιχτών και κάποιων λαθών από τον ‘μυθοποιημένο’ καλό άνθρωπο προπονητή. Χωρίς την ψυχολογία που είχε έναντι του Ολυμπιακού! Σύνδρομο στέρησης! Και, φυσικά, έχασε!

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a comment