jump to navigation

Ανοιχτές θέσεις και για Ελληνες στη Βρετανία 08/07/2011

Posted by Nick Papadodimas in England.
Tags:
trackback

EΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Ανοιχτές θέσεις και για Ελληνες στη Βρετανία

Ευνοϊκό περιβάλλον για αναζήτηση εργασίας στη χώρα όπου αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών

Ανοιχτές θέσεις και για Ελληνες στη Βρετανία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ελλήνων που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και η διαχρονικά πολυπληθής παρουσία των Ελλήνων στη Βρετανία για σπουδές ή εργασία καθιστούν τις τέσσερις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκoτία και Βόρεια Ιρλανδία) ως δημοφιλείς προορισμούς για τους Ελληνες που ψάχνουν να βρουν εργασιακή διέξοδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην έμεινε ούτε αυτό ανέπαφο από την οικονομική κρίση, όμως οι ευκαιρίες στον αχανή βρετανικό ιδιωτικό τομέα παραμένουν σημαντικές. Σύμφωνα μάλιστα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Επαγγελματική Κινητικότητα Eures, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας (454.263) στην Ευρώπη και ακολουθεί η Γερμανία με 400.000 προσφερόμενες θέσεις, πάντα μέσω του Δικτύου Eures.

Η αναζήτηση προσωπικού από ξένες αγορές αποτελεί για τη Μεγάλη Βρετανία πάγια τακτική, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία: πέρυσι μόνο το ένα τρίτο των επιπλέον 300.000 εργαζομένων ήταν βρετανικής καταγωγής, ενώ κατά τα τελευταία επτά χρόνια ο αριθμός των αλλοδαπών που εργάζονται στη Βρετανία αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο.

Ελληνες και Κύπριοι
Περισσότεροι από 150.000 είναι οι Ελληνες και οι Κύπριοι που ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ραγδαία αύξηση του ελληνικού πληθυσμού στο νησί ξεκίνησε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα από 1.800 άτομα το 1955 εκτινάχτηκε στα 8.000 άτομα το 1973, ενώ στις μέρες μας υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 Ελληνες είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στην Αγγλία (κυρίως), τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Επιπλέον, 20-25.000 Ελληνες φοιτούν κάθε χρόνο σε βρετανικά πανεπιστήμια, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ η πλειονότητα (31,7%) από τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεγάλη ζήτηση σε ΔΕΚΑ ειδικότητες

Το “Eθνος-Εργασία” περιηγήθηκε σε ιστοσελίδες μεγάλων βρετανικών γραφείων εύρεσης εργασίας και εντόπισε τα πιο εξελισσόμενα και με προοπτική επαγγέλματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Πληροφορική – Τηλεπικοινωνίες
  • Μάρκετινγκ
  • Ιατρικά – Παραϊατρικά επαγγέλματα
  • Διαφημιστές
  • Γραμματειακή υποστήριξη
  • Μηχανικοί
  • Υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών (τηλεφωνικά ή διαδικτυακά)
  • Τεχνολόγοι
  • Επισιτισμός
  • Οικονομολόγοι

 

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
gskafidas@pegasus.gr

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σκλαβενίτης

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a comment